زندگی روزمره پر از رفتارها، فعالیتها، عادتها و خواسته هایی است که در نگاه اول پیش پا افتاده و بی اهمیت به نظر میرسند. اما همین فعالیتهای به ظاهر بی اهمیت، دلایل فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاسی مهمی دارند. دلایلی نشان میدهند چگونه ما، خود را از طریق همین فعالیتها با محیط پیرامونمان منطبق میکنیم. چگونه برای تغییر ابعاد ناخوشایند آن دست به انتخاب و عمل میزنیم. و چگونه برای حفظ نظم زندگی روزمره، از قواعد متعدد و پیچیده ای تبعیت میکنیم که شاید خودمان به درستی از آنها آگاه نباشیم.
در این دوره، با مطالعات مربوط به زندگی روزمره، به دنبال شناخت همین دلایل هستیم. آشنایی با اقتضائات زندگی روزمره، ضمن کمک به شناخت بیشتر از خودمان، امکانات بیشتری برای تغییر آنچه که ناخوشایند می پنداریم، فراهم خواهد کرد.
در این دوره، ابتدا با برخی از نظریات مربوط به زندگی روزمره آشنا خواهیم شد. این نظریه ها به سه دسته نظم اجتماعی، آداب و مناسک هرروزه، و رویکرد انتقادی نسبت به زندگی روزمره تقسیم میشوند. هرکدام از این نظریه ها زیرشاخه هایی دارند که در دوره در مورد آنها گفتگو خواهد شد.
در ادامه به روش هایی که در این حوزه برای فهم و شناخت زندگی روزمره مورد استفاده قـرار میگیرد، خواهیم پرداخت. این روش هــا که عموما مصادیقی از روش تحقیق کیفی محسوب میشوند، سازوکارهای متنوعی برای فهم ذهنیت افراد در زندگی روزمره، شیوه تصمیم گیری و حسابگری آنها، و تلاش برای ایجاد تغییر فراهم میکنند. پس از آشنایی مختصر با نظریه ها و روشهای این حوزه، با برخی از تحقیقات و پژوهشهایی که در این زمینه انجام شده آشنا میشویم تا آشنایی بیشتری با شیوه انجام پژوهش در زمینه زندگی روزمره حاصل گردد.
بحث و گفتگو در مورد نمونه های عملی تحقیقات و پژوهشهای انجام شده، نشان میدهد که چگونه می توان در میدان تحقیق از این نظریه ها و روشها استفاده کرد و چگونه میتوان به درکی انتقادی و واقع بینانه از زندگی روزمره، دست یافت.