نویسنده: زهرا میرباقری، دکتری جامعهشناسی
مدیریت میانی Middle Management به مدیرت سطح متوسط یک سازمان سلسله مراتبی اطلاق می شود که در فرآیندهای اداری، به مدیریت ارشد گزارش می کند و مسئول حداقل دو نفر از کارمندان پایین تر از خود می باشد.
حال آن که در واقعیت دستگاه های دولتی، خصولتی و یا خصوصی ایران، مدیران میانی حکم ضربگیر سازمان را دارند. یعنی هم تشعشات مدیران رده بالای سازمان را باید بگیرند و هم تیم را رهبری کنند و تعارضات بین تیم را در راستای تحقق اهداف سازمانی کنترل نمایند.
از طرفی نارضایتی های پرسنل در رده کارشناسی و پایینتر همیشه به آن ها منتقل می شودکه برآورده نشدن این نارضایتی ها و عدم تحقق نیازها و حقوق سازمانی شان را از چشم مدیران میانی و سهل انگاری و منفعت طلبی شان می بینند و از سویی زمانی که مدیران میانی اقدام به دادن بازخورد نارضایتی پرسنل به مدیران ارشد را دارند درصورت ابراز داشتن خواسته های به حق کارشناسان و کارمندان به مدیران ارشد و مطالبه ی آن ها، متهم به بی کفایتی و بی عرضگی مدیریتی می گردند و چون مهره سوخته ای در لبه پرتگاه تغییر قرار می گیرند.
انتظاراتی که از آن ها می رود زیاد است، افراد تحت سرپرستی انتظار دارند دیده شوند، درک شوند و در صورتی که نتوانستند به زمانبندی تحقق پروژه برسند مدیرشان آن ها را حمایت کرده و در مواردی به نادرست مدیر میانی جور آنها را کشیده و به انجام شرح وظایف پرسنلش ورود پیدا می کند. این در حالی ست که زمانی که، این مدیران غرق در کارهای اجرایی سازمان می باشند، مدیران ارشد از آنها همزمان انتظار ترسیم برنامه رشد و توسعه کوتاه مدت و بلند مدت و تحقق سیاستگذاری های سازمان را دارند.
حال که وضعیت موجود مدیران میانی را در اکثریت سازمان های ایرانی توصیف کردیم مناسب می دانیم مواردی را جهت حل تعارضات بین فردی، درون گروهی و برون گروهی به مدیران میانی ارائه نماییم؛
مهارت های فردی خود را بالا ببرند، همچون مدیریت استرس، مدیرت خشم، مدیرت بحران، مدیریت حل مسأله، مدیرت تعارض و … مهارت های تیمی خود را با شناخت مدل های رفتاری اعضای تیم و باور به اینکه افراد شبیه هم نیستند و هیچ همکار سخت و بدقلقی وجود ندارد و هر کس در جایگاه خود با کوچ مدیر میانی می تواند بیشترین بازده را داشته باشد، ارتقا دهند.
مدیر میانی باید از زمانی که سمت مدیریت را می گیرد بداند دیگر “من” نیست، بلکه “ما” شده است پس باید تمام خطاهای تیم خود را بپذیرد و چه موفقیت و چه شکست تیم را نتیجه کار گروهی با رهبری خود بداند.